• 2023

     

    Je tu to obdobie, kedy rána začínajú byť krajšie, nakoľko začína byť počuť štebot vtáctva a príroda sa pomaličky zobúdza a začína vítať JAR. Záhradkárom končí zimný oddych a začínajú mesiace plné práce. Pred povinnosťami ohľadne prípravy zeleninových priesad predchádza starostlivosť o ovocné stromy a ich prerezávanie. Viete kedy začať a ako postupovať? Ak nie, tak tomu bolo venované podujatie Jarný rez na Spiši, ktoré sa konalo dňa 25/02/2023.

    Podujatie zastrešovalo Združenie prvovýrobcov a spracovateľov surovín na výrobu liehu, výrobcov liehu a destilátov, ako aj ďalších potravinárskych komodít zo Spiša (ďalej aj ako Združenie Spiš) v spolupráci s odborným garantom Petrom Švidroňom (majstrom Slovenska v reze ovocných drevín).

    Hlavným predmetom podujatia bola odborná prednáška spolu s praktickou ukážkou rezu jadrovín a kôstkovín. Taktiež sa pozornosť sústreďovala aj starým ovocným stromom, ktoré chceme zachrániť a vdýchnuť im nový život. Táto praktická prednáška sa realizovala v historickom sade Castle Distillery, kde je zachovaný sad z počiatkov Márie Terézie. V rámci podujatia sa mohli návštevníci tešiť aj na prehliadku expozície Nestville Distillery, prehliadku Castle Distillery – prvej historickej pestovateľskej pálenice v rámci Európy a piatej najstaršej pestovateľskej pálenice v rámci sveta a záver podujatia sa ukončil v priestoroch Spišskej pálenice – pálenice výnimočnej svojím dizajnom, kde bolo pripravené tradičné drobné občerstvenie a viedla sa diskusia ohľadne legislatívy a výrezu stromov.

    Verím, že získané odborné vedomosti a zručnosti z podujatiu sa zužitkujete a doprajete ovocným stromom dôkladnú starostlivosť, nie len v lete, ale aj na jar. Nakoľko jarná starostlivosť a rez pre ovocné stromy je najdôležitejším krokom. Lebo ako sa hovorí:

    „Strom, ktorý jeho hospodár starostlivo ošetruje a stráži, prinesie v správnom čase ovocie, ktoré sa od neho očakáva.“