Združenie Spiš v spolupráci s expozíciou Nestville Park usporiadalo prvú septembrovú nedeľu farmárske podujatie pod názvom Farmár Fest, ktoré sa konalo pod záštitou Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Podujatie bolo obohatené o výstavu viac než tisíc králikov na celoslovenskej úrovni spojenú s nevšednou súťažou v behu králikov „Králičí hop“. Výstavy sa zúčastnilo až 180 vystavovateľov, ktorým boli udelené ocenenia: Majster Slovenskej republiky, celkovo 36 ocenení, pričom prvé miesta obsadili A. Talpas (Slovenský pastelový), P. Supuka (Slovenský pastelový rex) a K. Šebest (Liptovský lysko činčilový), Šampión Slovenskej republiky, celkovo 59 ocenení, o prvé miesta sa zaslúžili A. Imrich (Zemplínsky), Ing. M. Britaňák (Štrbský gepardí rex) a Čestná cena, celkovo 22 ocenení.

Návštevníci mali možnosť zúčastniť sa prezentácie hovädzieho dobytka, frízskych koní, oviec a kôz či výstavy poľnohospodárskej techniky. Sokoliari majstra Vagana predviedli ukážky letu pernatých dravcov zamerané tak pre deti, ako aj dospelých. Počas celého podujatia prebiehala súťaž o Najkrajšie zviera v jednotlivých kategóriách. Na prvom mieste sa v kategórii ovce umiestnilo Roľnícke družstvo Majdan Litmanová, v kategórii kozy – P. Vyšovský, v kategórii hovädzí dobytok – Poľnohospodárske družstvo Nová Ľubovňa, v kategórii hydina vodná – J. Strelko, v kategórii hydina hrabavá – M. Kalafut, v kategórii kone – M. Raškevič, v kategórii králik malý – M. Britaňák, v kategórii králik stredný – Ľ. Mojcherová a v kategórii králik veľký – J. Rušin.

V priestoroch Nestville Parku opäť prebiehali Tradičné trhy zamerané predovšetkým na prezentáciu a propagáciu pravých slovenských výrobkov od regionálnych producentov, ktoré mohli návštevníci nielen ochutnať, ale aj zakúpiť.

O dokonalý zážitok sa postaralo Nestville Rodeo Show, počas ktorého si jazdci na koňoch a po prvýkrát v Nestville Parku aj na býkoch zmerali svoje sily v atraktívnych disciplínach. Podujatie slávnostne otvoril krojovaný sprievod dožinkovým vencom. Na festivalovom pódiu zabávala návštevníkov prešovská kapela Wendigo, tento raz s country repertoárom, Michal Tučný Revival Band a v závere privítala svojich fanúšikov obľúbená domáca kapela Rolland z Čirča.

Ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí si prišli vychutnať pravú farmársku atmosféru a podporiť prácu našich poľnohospodárov a spracovateľov na podujatie Farmár Fest 2019.